Den Danske Riviera Smiling NordsjællandDen Danske Riviera Smiling Nordsjælland

Smiling Nordsjælland

Den Danske riviera Nordsjælland

De fleste kender Smiling Nordsjælland og Nordsjællands badebyer, men få kender historien bag Den Danske Riviera, der er fællesbetegnelsen for den lange kyststrækning fra Klampenborg - Espergærde snekkersten - i øst, over Helsingør - Hellebæk - Hornbæk - Gilleleje i vest.

Begrebet "Den Danske Riviera" er opstået i den københavnske kunstelite med skuespillerinden Johanne Luise Heiberg og hendes mand Johan Ludvig Heiberg i spidsen, Sjællands nordkyst har i mere end 100 år tiltrukket en bred skare af københavnere, der flygtede til skov og strand fra storbyens larm og kaos.
Kontakt den Danske Riviera Nordsjælland Telefon: +45 49 28 28 28 E-mail: kepo@helsingor.dk

SmilingNordsjælland

Guldkysten - den Danske Riviera Nordsjælland

I 1800-tallet var Klampenborg langt ude på landet, og det var her Sølyst lå og stadig ligger som Den Kongelige Skydebane . Det fornemme landsted var ejet af Theodor Suhr som Johanne Luise Heiberg mødte på en udlandsrejse. Familien Suhr inviterede parret Heiberg til Sølyst, hvor de tilbragte mange somre sammen.

Det siges dog, at Heiberg i sommeren 1847 drog videre nordpå for at indlogere sig på Hellebæk Kro Nordsjælland. Især Johanne forelskede sig i stilheden og det at være uforstyrret i hinandens selskab. Hele seks uger tilbragte parret i Hellebæk, lidt uden for Helsingør, og nyheden om det skønne Nordsjælland bredte sig med lynets hast i Københavns mondæne kunstmiljø.

Den Danske Riviera blev i de "Glade 60ere" benævnt som "Nordens Lystige Hjørne" med tre af Danmark´s fornemste Hoteller, casino mv. - i dag benævnes Den Danske Riviera stadig som "Guldkysten" fordi Helsingør har et af Danmarks højeste skatte-udskrivningsgrundlag, (hvilket betyder at Helsingør er den kommune i Danmark der har flest rigtig rige indbyggere)

Hornbæk og lyset

P.S. Krøyer var blandt kunstnerkolonien i Hornbæk
Hornbæk har et særligt lys.

Lyset var noget særligt mente man og det blev Hornbæk, der skulle lægge by og strand til nordkystens nye besøgende – kunsteliten, der bl.a. talte P.S. Krøyer, H.C. Andersen, August Strindberg og Holger Drachmann. Med årene kom det bedre borgerskab – om sommeren ville alle ses ved Den Danske Riviera, der udgav den første turistbrochure i 1923.

Det siges også, at kunstmalerne elskede lyset på nordkysten. Hornbæk var et mondænt kunstnermiljø, hvor f.eks. P.S. Krøyer lavede sine indledende strøg, inden han for alvor blev berømt som en af Skagensmalerne. I 1882 mødte Krøyer Anne og Michael Ancher i Paris, og siden blev sommeren ikke tilbragt i Hornbæk, men henlagt til Skagen.

Mens kunstnerne og bohemerne langsomt forsvandt, udviklede Hornbæk sig til en ferieby for det bedre borgerskab med 1930’erne som et af højdepunkterne. Det var også på det tidspunkt Stig Lommer opførte Hornbækrevyen, der blev afholdt på badehotellet.

I dag er alle byer stadig populære ferieområder, men på hver deres måde. Hornbæk er hip og mondæn, Gilleleje er det de fleste nok forbinder med et sommerhusområde i feriedanmark. Der er med andre ord noget for alle langs Den Danske Riviera.

Hornbæk – hvor det hele startede

den Danske Riviera
Hotel Villa Strand ligger på stranden i Hornbæk


Hornbæk var Danmarks første turistby. Da det rygtedes i København, at kunstmiljøet rykkede til det mondæne Hornbæk om sommeren forvandlede det lille fiskerleje sig til en egentlig turistby. Nye hoteller og pensionater blomstrede op, og lokale udlejede skure og baghuse for at følge med den store efterspørgsel på overnatning.

Jernbanen fra København til Helsingør blev forlænget til Hornbæk, og det gjorde pludselig nordkysten tilgængelig for alle. I stedet for at bo i fiskernes skure og annekser begyndte flere københavnere at opføre egne huse. Det siges, at Danmarks første sommerhusgrunde blev udstykket i Hornbæk i 1880.

På trods af det store rykind af turister i Hornbæk, så holdt Johanne Luise Heiberg ved. I 1890 tilbragte hun sin sidste sommer i byen og døde senere samme år i København. Også Holger Drachmann var trofast mod Hornbæk – den berømte digter og maler døde i 1908 på Dr. Brünniches klinik, der lå i de bygninger som i dag huser Hotel Bretagne.

Liebhaverboliger den Danske Riviera

Aston Martin

Nordsjælland
Styrke, Skønhed og Sjæl

Langs den Danske Riviera er der plads til romantik og afslapning, kulturelle oplevelser og masser af muligheder for hyggelige stunder med dem, du holder af. Få pulsen op Lystfiskeri Havfiskeri efer Tun i Øresundr eller få ro i sjælen med fiskesnøren let vuggende i vandspejlet.

I Hornbæk er det som om, at alle kender alle – det er en lille cool enklave, der ikke bare kan prale af Danmarks absolut dyreste sommerhuse langs Kystvej, men også må have den højeste koncentration af biler i millionklassen. (Like Ocean Drive Miami beach)

I forhold til byens størrelse er antallet af restauranter og spisesteder i Hornbæk stort, og selv streetfood-konceptet har fundet vej til Hornbæk. Her tidligt aften er der allerede mange kunder til bords ved Det Fedtede Hjørne. Ser vi til venstre, summer det allerede af liv og glade gæster hos Restaurant Ilse Jacobsen. som er en del af Kurbad Ilse Jacobsen.

Verden er fyldt med skønne strande, men faktisk byder Danmarks Riviera på nogle af Europas bedste strande og en helt særlig feriestemning. Langs kysten fra Hornbæk til Espergærde i øst, ligger strandene sammen med de idylliske havne som perler på en snor.

Oplevelser i Hornbæk

Hornbæk strand

Hornbæk strand
Hornbæk er fisker- og turistbyen i Smiling Nordsjælland. Bygget på sand og sild, har fiskerlejet en rig historie som også omfatter sørøveri og skibsforlis og det "særlige lys" kunstnerne omtaler.

Hornbæk, har allerede noget sydlandsk sommerstemning over sig og de hvide sandstrande er suveræne, fordi vandet er børnevenligt samtidigt med, at du kan være aktiv. På Hornbæk Strand er der venlige livreddere hele sommeren og i gadebilledet ligger cafeer og restauranter side om side.

Hornbæk Kunstmuseum er et kulturelt mødested med skiftende kunstudstillinger. På Rudolf Tegners Museum er billedhuggeren Tegner's skulpturer af gips og marmor udstillet.

Fantastisk vejr, en drink i hånden, fødderne i sandet og god musik ved stranden i Hornbæk. Lyder det som din perfekte sommer?

Læs her om det nye Hornbæk Havn

Mange gode Bed and breakfast i Hornbæk

Street Food Hornbæk

Gilleleje havn
Masser af liv og Events

Det Fedtede Hjørne
Mågeskrig og bølgebrus, vind i håret, fiskekutternes traditionelle rolige lyd, Det er sol – det er sommer – det er Oplevelser i Hornbæk.
Besøg Streetfood ”Det Fedtede Hjørne” i Hornbæk og nyd lækker mad fra de mange madboder
Menuen skifter konstant. Men netop nu står den på Caribisk, Mexicansk, Burgere, Fisk, Indisk/Nepalesisk og salatbar..

I en uformel stemning samles Hornbækkerne og feriegæster til hyggeligt samvær i solen eller under vores store overdække. Med en beliggenhed kun 50 meter fra stranden,

Der er fine Campingpladser i Hornbæk

15 Min til hygge shopping i Helsingørs hyggelige gader.

Restauranter i Hornbæk

Hornbæk
Restauranter og Spisesteder i Hornbæk

ILSE JACOBSEN Restaurant KURBADET er indbegrebet af Hornbæk. Beliggende i hjertet af den smukke strandby, drager Restaurant KURBADET stor inspiration fra havet og den rå natur der danner rammerne for Hornbæk.

Lystsejlere
Hornbæk havn er både lystsejler og erhvervshavn (fiskerihavn)
Faciliteterne er ikke alle beliggende på havnen, men i dens nærhed.
Møntvask i byen 200m. Sejlmager kan tilkaldes pr. telefon.
Nye toilet og badeforhold.

Gå ikke glip af Helsingør City walk eller '10 must See attraktion' i Helsingør